Tenerife! [RO] – partea I

[for the English version, click here]

În acest an am decis să mergem în vacanța de vară într-un loc pe care până acum nu l-am vizitat: Tenerife, în Insulele Canare. Situată în Oceanul Atlantic, chiar în largul coastei Africii, un pic la nord de Tropicul de Nord, beneficiaza de un climat subtropical, cu vreme caldă pe tot parcursul anului, cu temperaturi medii zilnice de 18-20° C în timpul iernii și 22-25° C în timpul verii, denumită din acest motiv și “țara primăverii eterne”.

Spre deosebire de alți ani cand am plecat in vacanta doar noi cu cei doi copii ai noștri, de data aceasta ne-am dus un grup mare de prieteni, în total 21 de adulți și 10 copii de la 1 la 12 ani.

Aceasta va fi o relatare în 3 părți a aventurilor noastre în Tenerife. În prima parte voi povesti despre cum se ajunge acolo și cum să te deplasezi pe insulă; partea a doua va fi dedicată atracțiilor naturale ale insulei, iar ultima parte va fi despre parcurile zoologice și acvatice precum și despre mâncare. Sunteți gata? Să pornim!

Cum se ajunge acolo:

Există câteva opțiuni pentru a ajunge în Tenerife, dar dacă nu sunteți pregătiți să conduceți și să mergeți cu feribotul timp de aproximativ o săptămână în fiecare direcție, toate variantele implică zbor. Din România, există trei opțiuni:

* Zboruri directe, cu durată de 5 1/2 la 6 ore, operate de Tarom, în numele diferitelor agenții de turism. Nu recomand această variantă decât dacă luați un pachet complet de la una din agențiile de turism, în caz contrar, acestea cer un preț exagerat (550 €/pers timp de o săptămână sau 850 €/pers timp de 2 săptămâni, indiferent de vârstă – așa că pentru copilul nostru sub 2 ani ar fi trebuit să plătim un preț similar cu noi adulții). De asemenea, zborurile sunt operate o dată pe săptămână, în zilele de marți, ceea ce ar face programul foarte rigid.

* transportatorii low cost – toți grupul nostru, cu excepția noastră și a finilor noștri au mers în acest fel; pe de o parte, dacă luați biletele cu mult timp înainte, puteți obține o ofertă mai bună decât cu transportatorii full-service. Cu toate acestea, rețineți că, datorită climei lor, Insulele Canare sunt căutate de turiști tot timpul anului, iar prețurile biletelor nu sunt atât de mici, chiar rezervate cu o jumătate de an în avans. Dezavantajul este că va trebui să plătiți pentru bagajele de cală, ceea ce poate crește prețul cu o sumă semnificativă, și în cazul în care lucrurile nu merg bine și pierdeți un zbor sunteți pe cont propriu.

* Transportatorii cu servicii complete – noi am zburat cu Tarom până Spania și înapoi, și cu Air Europa și Iberia din Spania continentală spre Tenerife. Logica noastră a fost că daca ceva merge prost companiile aeriene vor găsi o modalitate de a ne aduce acasă. Din moment ce am călătorit cu copii mici, diferența de preț în plus față de companiile low-cost (în jur de 100 € în total pentru noi patru) a fost pe deplin justificată. După s-a și întâmplat, pentru că am pierdut zborul de legătură de la Madrid din cauza unei probleme cu sistemul informatic, care ne-a împiedicat să facem check-in pentru zborul de la Madrid la București online, și nici agenta de checkin din aeroportul din Tenerife nu a putut să ne facă checkinul pentru al doilea zbor. Am ajuns acasă cu următorul zbor al Tarom, mai târziu în aceeași zi, dar cât am stat în aeroport neștiind ce se va întâmpla cu noi, am cerut oferte diverselor companii aeriene care ne-ar fi putut aduce în România, direct sau cu escală, iar prețul cerut pentru a aduce doi adulți, un copil și un bebe acasă (unele dintre ele având locuri numai la zborurile de a doua sau a treia zi) au fost între 2500-3000 € pentru transportatorii cu servicii complete și 1000-1500 € pentru transportatorii low cost.

O precizare (am aflat despre aceasta pe insulă, dar din fericire nu a fost o problemă pentru noi): Tenerife are doua aeroporturi: Tenerife Sud și Tenerife Nord, în apropiere de capitala Santa Cruz. În timp ce aeroportul de sud se afla aproape de mare, cel din nord este într-o vale între munți, și suferă de multe ori din cauza ceții, mai ales în timpul iernii, ceea ce duce la întârzieri sau (rar) la zboruri anulate. Venind pe insula, sau dacă aveți zbor direct, aceasta nu ar trebui să fie o problemă prea gravă, dar la plecare, mai ales cu escală scurtă între zboruri, ar putea cauza ratarea celui de-al doilea zbor, creînd tot felul de probleme. Deci, dacă aveți posibilitatea de a alege, alegeți aeroportul din sud, chiar dacă costă câțiva euro în plus!

Deplasarea pe insulă

Insula Tenerife are o rețea de transport bine pusă la punct, cu autobuze care acoperă întreaga insulă pe tot parcursul zilei; în plus există taxiuri peste tot – prețul este de aproximativ un euro / km.

Din motive de mobilitate, noi am decis să închiriem mașini. Deși rețelele mari de închiriere de mașini sunt prezente în Insulele Canare, agentul nostru de turism ne-a recomandat să alegem o agenție locală de închiriere de mașini, Plus Car Tenerife. Prețurile lor au fost mult sub prețurile rețelelor internaționale (am platit mai puțin de 200 € pentru un Seat Ibiza Combi timp de două săptămâni, în comparație cu aproximativ 350 € cât au cerut ceilalți), și pe drumuri, am văzut doar câteva mașini de la firmele mari, în timp ce Plus Car și Cicar reprezentau cea mai mare parte a mașinilor închiriate (toate agențile de închirieri au logo-ul afișat vizibil pe mașinile lor, dar cele locale păreau a le depăși numeric pe cele internaționale aparent într-o proporție de 10: 1).

Combustibilul în Tenerife este mai ieftin decât în Europa continentală, la aproximativ 1 € / l pentru benzină și 0.9 € / l pentru motorină. În Tenerife nu există drumuri cu taxă suplimentară, astfel încât, odată închiriată mașina, singurul cost suplimentar este combustibilul pe care îl consumați.

Rețeaua de drumuri este alcătuită din aproximativ 150 de km de autostrăzi care sunt foarte bine întreținute și înconjură cam două treimi din insula pe coastă (și se lucrează la creșterea lungimii autostrăzilor, cu planuri de a face în cele din urmă un inel complet în jurul insulei), și numeroase drumuri de prima, a doua și a treia categorie care traversează întreaga insulă. Datorită munților de pe insula, cel mai rapid mod de a ajunge dintr-un punct în altul situate pe coastă este de a conduce în jurul insulei pe autostrazi, chiar dacă distanța în linie dreaptă între orașe pe laturile opuse ale insulei (sau între capetele autostrăzii) este între 30 și 40 km. Pe de altă parte, drumurile de munte, înguste și virajate, au un farmec de necontestat și vă vor conduce la zone minunate și priveliști pe care altfel le-ați pierdute.

Între insule puteți lua fie un feribot sau un zbor. Noi am mers cu feribotul într-o excursie de o zi în Gomera (la cca 40 km de Tenerife) și astfel am aflat că din Los Cristianos sunt 6 curse dus-întors în fiecare zi, operate de două companii (Armas și Fred.Olsen, fiecare cu câte 3 curse), cu prețuri de 32 sau 34 € în fiecare direcție pentru adulți și 16 sau 16.50 € pentru copii între 4 și 11 ani (în total 180 sau 185 € pentru noi 4). Biletele de avion la compania Binter Canarias din Tenerife Nord pentru La Gomera (2 zboruri pe zi) ne-ar fi costat pe toți 4 cam 265 € luate din timp (cu o lună sau mai mult în avans) sau puțin sub 400 € de la aeroport.

Urmează povestea frumuseților naturale ale insulei Tenerife. Până atunci, câteva imagini de pe insulă, cu promisiunea că în postările următoare vor fi mai multe.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *